Viola van Alphen – Avenir Schrijfopdracht maart 2007
Ronald Plasterk, wat staat ons te wachten?
In de jaren 60 gingen studenten massaal de straat op en demonstreerden voor gelijke rechten voor vrouwen. In de jaren 70 ging het over “ban de bom”. In de jaren 90 echter gingen studenten massaal de straat op om te protesteren tegen de bezuinigingen in het onderwijs.
Is het onderwijs er dan zoveel slechter op geworden? De ontevredenheid van studenten over de vorige ministers van onderwijs waren enorm. Op toiletten werden posters van het portret van minister Ritzen opgehangen, met daaronder de tekst: “Ritzen afzeiken”. Middelbare scholen en hoge scholen staakten massaal.
De nieuwe minister van onderwijs, Ronald Plasterk, lijkt erg populair. Al jaren uitte hij zich in zijn columns in Intermediair negatief over zijn voorgangers. Dat viel natuurlijk in goede aarde bij studenten en onderwijsinstellingen en iedereen ziet zijn komst positief in.
Ronald Plasterk is een wetenschapper in de genetica, die alles kan. Hij wordt gezien als een homo universalis. Zo heeft hij de Spinoza prijs gewonnen en als enige Nederlandse wetenschapper veelvuldig gepubliceerd in de twee beste wetenschappelijke tijdschriften ter wereld: Nature en Science. Tot voorkort was hij wekelijks te gast in het tvprogramma Buitenhof. Tevens is hij een van de belangrijkste opstellers van het PvdA-verkiezingsprogramma. Hij is directeur van het Hubrecht Laboratorium in Utrecht. Daarnaast is hij hoogleraar ontwikkelingsgenetica aan de universiteit van Utrecht.
Men zegt van hem dat hij in een uur meer doet dan een ander in twee dagen, en dan nog beter ook. Hij is razend efficiënt en leest extreem snel. Collega's en vrienden zeggen: 'Hij heeft een enorme gave razendsnel de kern van een zaak te doorgronden, ook als hij er maar weinig van af weet.'
Helaas voor Plasterk stelt Intermediair twijfels bij zijn benoeming tot minister. “Dat heeft niets te maken met Plasterks kwaliteiten, maar alles met zijn karakter. Wordt Plasterk niet te veel gedreven door de obsessieve ambitie overal de beste in te willen zijn? Is hij niet veel te eigenzinnig en arrogant? Is de columnist die keihard tegenstanders neersabelt met zijn pen, wel in staat tot diplomatie en politieke compromissen? Plasterk vindt ethiek geen echte wetenschap en noemt de ethische wetenschapper Heleen Dupuis een 'academisch opgeleide Catherine Keyl'.
Plasterk noemt zichzelf erg nuchter en stelt gezond verstand als het hoogste goed.
'IJver en plichtsbesef, en jezelf niks verbeelden, die deugden stonden bij ons thuis hoog in het vaandel', zei hij ooit in een interview met Psychologie Magazine.
In hardlopen en tennis wilde Plasterk de beste zijn. 'Het is inderdaad een man met een enorme geldingsdrang. Het woord bescheidenheid kende hij destijds niet.' PvdA-europarlementariër Max van den Berg: 'Hij vindt het prachtig om in de belangstelling te staan.'
'Hij had overal gelijk een mening over die hij ook ventileerde. Plasterk heeft zijn oordeel over mensen snel klaar”.
Intermediair ontdekte hem door een artikel van Plasterks hand in het ziekenhuismagazine van de VU en hij werd gelijk uitgenodigd om een tweewekelijkse column te gaan schrijven.
Normaal levert een nieuwe columnist na nachtenlang ijsberen weifelend een eerste versie in. Plasterk leverde onmiddellijk zes columns aan.
Is Plasterk wel geschikt als minister? In een wereld waarin je je eigen standpunt doorgaans voor je moet houden, kan Plasterk voor een welkome opschudding zorgen. Is dit wellicht een tijd waarin politici meer uitgesproken en individueler hun persoonlijkheid kunnen uiten?
Tesselaar, voormalige Leidse PvdA-wethouder, waarschuwt: “Schoenmaker houd je bij je leest!” Maar is dat nu waar het onderwijs in Nederland op zit te wachten? De meningen blijken verdeeld.
Portret
-zacht nieuws – achtergrondartikel
Functie: Overzicht, in context plaatsen van nieuwe benoeming van deze minister.
Natuurlijk een aantal feiten, een stukje oordeel, veel inzicht: ontwikkelingen en begrip hiervan.
Eventuele opvulling als het een langer artikel moet worden:
De laatste jaren is er weer veel gesproken over de Nederlandse concurrentiepositie tegenover China. Dat kenniseconomie de enige manier is om de dreigende concurrentie het hoofd te bieden. Hiervoor moeten we ons onderwijs op een hoog niveau houden.
De laatste weken waren er verhitte debatten over hoe het kon dat vrouwen nog steeds ruim onderbetaald worden en maar niet lijken door te dringen in hogere posities, ofschoon het grootste deel van de hedendaagse studenten toch vrouw is.
De nieuwe minister van onderwijs, Ronald Plasterk, kan het volgens studenten niet veel erger maken dan zijn voorgangers. Bovendien heeft Plasterk een jong en dynamisch imago en had hij in zijn columns de afgelopen jaren, al veel commentaar op zijn voorgangers. Nu staat hij zelf aan het roer.
Momenteel is deze minister erg druk met verdwenen kunstwerken van zijn ministerie, ligt hij onder vuur door SP-er Jasper van Dijk.